Historie

BouwmachinesvanToen : Hoe het allemaal begon.

In 2014 werd bekend dat het Weg-en-Bouwmuseum in Harderwijk zijn deuren ging sluiten. Toen wij, een aantal mensen die elkaar onder meer kenden van evenementen met historische voertuigen, dat nieuws hoorden is er het idee ontstaan om een paar machines over te nemen. Vooral machines van Hovers had onze voorkeur. Uiteindelijk bleek men voor een deel van het materieel al een nieuwe plek gevonden te hebben maar waren genoeg, in onze ogen heel bijzondere machines over ! Na wat over en weer met het oud bestuur hebben we samen besloten dat wij alles wat nog geen nieuwe eigenaar had konden ophalen, dat werden uiteindelijk meer als dertig machines ! en dat we de stichting zouden overnemen zodat deze niet opgeheven hoefde te worden. Intussen was het november 2014 geworden en het transport naar Vinkel kon beginnen………

De N.C.K 305
  • De NCK 305, had jaren met zijn giek recht overeind gestaan bij het museum met zijn heistelling opbouw. Toen we de eerste dag kwamen laden hebben we ook Stoffel leren kennen, de oud machinist van de NCK. Want hé machinist en machine horen toch bij elkaar ! Doordat de giek al die jaren rechtop had gestaan was de boomstop vast geroest en kregen we hem met geen mogelijkheid opgetopt, het heeft even geduurd voor dat we hiervoor een oplossing hadden gevonden.
Stoffel Jonker
  • Walsen gingen ook behoren ook tot onze collectie. Al waren we op het moment van verhuizen helemaal nog niet zo enthousiast over de asfaltbouw maar dat zou maar al te snel gaan veranderen
HOVERS 500
  • De Hovers 500 Kruipt op de dieplader, Hovers daar was het ons in eerste instantie om gegaan zorgen dat die machines bewaard bleven…… maar dat werden er wat meer !
  • Toen was er de dag 31-12-2015….. ..Er was geen Weg-en-bouwmuseum in Harderwijk meer.
  • Op 1-1-2016 was er dan het begin van Stichting BouwmachinesvanToen!!
  • De meesten onder ons kennen BouwmachinesvanToen waarschijnlijk van het foto archief wat Huub van Dijk door de jaren heen opgebouwd heeft. www.bouwmachinesvantoen-archief.nl. We waren het samen dan ook snel eens dat dat de nieuwe naam voor onze stichting zou worden.